måndag 11 augusti 2014


Gästbloggare- Joy Warringer (har praktiserat på biblioteket under sommaren)
 
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Äntligen en ny härlig svensk komedi. En mycket bra skildring och sammanfattning av boken med samma namn. Filmen handlar om Allan Karlsson som fyller 100 år. Han har levt ett händelserikt liv styrt av slumpen där han umgåtts med Franco, Gorbatjov, Truman och Einsteins okände bror Herbert. Nu har han mot sin vilja hamnat på ett åldringshem i Malmköping. Eftersom han fyller 100 år ska tidningen komma och kommunalrådet ska hålla tal. Allan får plötsligt nog och, som titeln lyder, kliver han ut genom fönstret och försvinner iväg. En rad händelser gör att han får tag på en väska med 50 miljoner i. Tillsammans med några andra han träffar flyr de ifrån ett gäng bovar, som vill ha tillbaka sin väska. En mycket bra skildring och sammanfattning av boken med samma namn.

Filmen har massor av humor och är väldigt händelserik. Regin står komikern, skådespelaren och regissören Felix Herngren för. I rollerna ser vi Robert Gustavsson, Iwar Wiklander, Mia Skäringer och David Wiberg med flera. Robert Gustavsson är suverän som vanligt och här ser vi honom som 50 år äldre än vad han är. Annars riktigt bra skådespelare ”overall”. Underbar handling och historia från Jonas Jonassons fantastiska bok som blir levande i denna film. Herngren har verkligen lyckats att skapa en bra film från en sådan händelserik bok. Det är verkligen omöjligt att få med alla detaljer och händelser från boken. Kan rekommendera att läsa boken också för att få fler detaljer från denna roliga och spännande historia.  

Filmen vann Biopublikens pris under Guldbaggegalan och den ligger på 10 topp listan av mest sedda svenska filmer på bio sedan 60-talet. Filmen hade en budget på 60 miljoner som är väldigt mycket för en svensk film. När de skulle filma scenerna där Robert Gustavsson skulle föreställa 50 år äldre fick han sitta i sminket i fem timmar. De började klockan tre för att vara färdiga med sminket och kunna börja filma vid klockan åtta på morgonen. 

Citat från filmen:

Allan Karlsson: (Till en kriminell på Bali) If you want to kill me, you’d better hurry, because I’m 100 years old.  
 
/Joy Warringer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar