måndag 4 augusti 2014

Amélie från Montmatre - En Fransk Favorit


Gästbloggare- Joy Warringer (har praktiserat på biblioteket under sommaren)
Amélie från Montmatre - En Fransk Favorit

Amélie från Montmatre är ett franskt mästerverk och en ”feel good movie”, med sin alldeles unika stil och känsla. I stadsdelen Montmatre i Paris får vi lära känna olika spännande och annorlunda karaktärer, framförallt huvudpersonen Amélie. Hon är ivrig, finurlig, speciell och har sin egen uppfattning om rättvisa. När hon hittar en ask barndomssaker i ett hål i väggen hemma bestämmer hon sig för att hitta ägaren. Händelsen får henne att börja hjälpa folk runt omkring sig. Under resans gång blir hon förälskad. 

En romantisk komedi, med vackra miljöer, underbar musik, och ett unikt berättande. En film som inte sorteras bort i mängden helt enkelt. Regissören heter Jean-Pierre Jeunet och är en självlärd regissör som började sin karriär med att göra reklamfilm och musikvideor. Skådespelerskan Audrey Tautou spelar Amélie och gör sig perfekt i rollen. Jag skulle inte kunna tänka mig någon annan, man får en känsla av att filmen är gjord för henne; agerande när det är som bäst. Citerar en vän - Hon bara tittar in i kameran så blir det någonting. 

Amélie från Montmatre är den största världsliga succén i fransk historia. Den har vunnit bästa film på European Film Awards, fyra César, två BAFTA Award med mera. Kafét ”Café des 2 Moulins” som Amelie jobbar på i filmen finns i verkligheten i Montmatre och går att besöka.  

Citat från filmen (översatt, eftersom filmen är på franska) : 

Amélie: (Viskar i biografen) Jag gillar att titta efter saker som ingen annan lägger märke till. Jag hatar när chafförer aldrig tittar på vägen i gamla amerikanska filmer.

(Amélie ger en tiggare pengar)

Tiggaren: Ledsen frun, men jag jobbar inte på söndagar. 

Bretodeau, Ägaren till barndomsasken: Livet är lustigt. För ett barn, flyter alltid tiden på. Plötsligt är du 50. Allt som finns kvar av din barndom...ryms i en rostig liten låda. 

/ Joy Warringer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar